W dniu 11 września br. Muzeum im. Jerzego Dunin-Borkowskiego w Krośniewicach kolejny raz wzięło udział w obchodach Europejskich Dni Dziedzictwa.  Tegoroczna edycja EDD odbywała się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”. Z tej okazji  nasze muzeum przygotowało nową wystawę czasową pt. „Z lamusa dawnych smaków” oraz krótką prelekcje pt. „Wychowani w różnych smakach”.

      Tuż po godzinie 16.00 dyrektor Muzeum Ksenia Stasiak uroczyście powitała zgromadzonych gości i zarysowała pomysły jakimi kierowaliśmy się podczas organizacji tegorocznej imprezy. W tym roku chcieliśmy pokazać, że słowo smak nie zawsze kojarzyć musi nam się tylko  jedzeniem, ale jest to również  cały szereg nostalgii  i magia  wspomnień dawnych „smaków”.

      Zgromadzoną publiczność w temat kulinariów wprowadził podcast z udziałem niezaprzeczalnego autorytetu w tej dziedzinie Pana Roberta Makłowicza przygotowany na tę okazję przez Narody Instytut Dziedzictwa. Dotyczył on interpretacji słowa „smak” z jego punktu widzenia. Następnie głos zabrał Pan Przemysław  Gosik, który opowiedział o tradycjach kulinarnych  naszego regionu.  Dominowały tu przede wszystkim produkty naturalne  takie jak; ziemniaki, mąka, kasze i nabiał. Gotowano zazwyczaj  proste zupy na bazie bulionu warzywnego z ziemniakami krojonymi w kostkę, rzadziej zupy gotowane na kościach czy owocowe zupy sezonowe. Podstawowym posiłkiem  jadanym  niemal codziennie był barszcz (żur), oprócz tego na stołach pojawiały się różnego rodzaju polewki wykorzystujące  serwatkę, maślankę i kwaśne mleka, zaprawiane jedynie mąką. Nasz region słynął również z wielości odmian różnego rodzaju klusek i pierogów. Popularne były także łatwo dostępne ryby słodkowodne m.in. okonie, kiełbie, węgorze czy szczupaki. Mięso jadano jedynie od święta.     

       Po zakończonej prelekcji wyświetlono prezentację multimedialna, pt.: „Historia polskiego smaku”  prezentująca, ciekawostki kulinarne z różnych epok kart historii Polski. Na koniec głos ponownie zabrała  Dyrektor, która serdecznie podziękowała wszystkim zgromadzonym, ale przede wszystkim osobom które udostępniły  „pamiątki”  ze swoich strychów czy piwnic, a które przyczyniły się do powstania wystawy oraz państwu Jeziorskim właścicielom piekarni w Krośniewicach. Specjalnie na ta okazje upiekli oni  staropolski chleb oraz drożdżowy placek. Przybyli goście otrzymali również słodkie podarunki ufundowane  przez naszego tegorocznego sponsora firmę Delecta S.A. oraz mieli możliwość spróbowania przygotowanych wypieków. Wszystkim przybyłym bardzo dziękujemy za  udział w tym wydarzeniu i zapraszamy na kolejne edycje.

IMG 20210911 161135 na stronke

IMG 20210911 162852

IMG 20210911 170813

 IMG 20210911 170810

 IMG 20210911 161644